İnsanlar tarafından yapılmış olan ve olağanüstü yapıtları sıralayan liste, aslında M.Ö. 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya çıkarılmış. O zaman bu zamana harika olarak görülen yapıların ne yazık ki çoğu yok oldu ve dünyanın eski ve yeni yedi harikası gibi iki kavramı ortaya çıkardı.
Bugün sadece Keops Piramidi ayakta kalsa da teknoloji sayesinde eski harikaları hayal etmek mümkün. Yapay zekâ sistemi Midjourney kullanılarak eski yedi harika yeniden oluşturuldu.
Yapay zekâya göre bugün hâlâ ayakta kalabilselerdi o yedi harika böyle görünecekti:
RODOS HEYKELİ
Yapımı yaklaşık 12 yıl süren bronz plakalardan oluşan dev heykel, Yunan güneş tanrısı Helios’u tasvir ediyordu. Heykel, mühendislik ve inşaat açısından şaşırtıcı bir başarı olarak görülürken, Rodos Limanı’nın 30 metre üzerinde yükseliyordu. Heykelin tam olarak yeri ise hâlâ tartışmalı konulardan biri.
MÖ 282’de tamamlanmasının ardından bir yüzyıldan az bir süre ayakta kalan heykel, bir depremle yıkıldı.
KEOPS PİRAMİDİ
Antik dünyadan hayatta kalan tek kalıntı Mısır’da ve hâlâ dünyanın en popüler turistik yerlerinden biri.
Eski Mısırlılar, firavun Khufu’nun emriyle köleleştirilmiş insanlar tarafından sürüklenen, her biri 2,5 ton ağırlığındaki taşları döşemek için 20 yıl harcadılar.
Yapay zekâ, piramidi orijinal haliyle yeniden oluştururken üzerine zamanla kaybolan parlak beyaz kireçtaşını da ekledi.
BABİL’İN ASMA BAHÇELERİ
Antik metinlere göre Babil’in Asma Bahçeleri gösterişli teraslara, yüzen bitkilere sahipti. Bazı metinlere göre; Babil İmparatoru Nebuchadnezzar, Irak’ın Babil eyaletindeki bahçeleri eşi Amyitis için yaptırdı.
Efsaneye göre bahçeler Irak’ta, Bağdat’ın yaklaşık 50 mil güneyinde bulunuyordu. Bahçelerin MÖ 600’de olduğuna inanılıyor.
Bu büyüleyici bahçelerin varlığı ise tam bir muamma… Babil metinlerinde adına hiç rastlanmaması tamamen mitsel olduklarına dair düşünceleri ortaya çıkarır.
ZEUS HEYKELİ
Olympia, şehrin rakiplerini gölgede bırakmak için tanrıların hükümdarının heykelini inşa etti.12 metre uzunluğundaki fildişi Zeus, bir tapınağın içinde tahtta oturuyordu. Kayıtlara göre; devasa heykel MS 426’da bir yangında yok oldu.
Olimpos’ta 1829’da heykele ait bazı parçalar bulundu ve Paris’te Louvre Müzesi’nde sergilenmeye başladı.
İSKENDERİYE DENİZ FENERİ
Antik çağın en ünlü deniz feneri, bir zamanlar eski Mısır’ın İskenderiye limanındaki Pharos adasında 350 metreden daha yüksek bir noktada duruyordu.
Knidoslu Sostratus tarafından tasarlanan fener, depremlerin ardından Orta Çağ’da bakıma muhtaç hale geldi ve ardından da yıkıldı.
HALİKARNAS MOZOLESİ
Küçük Asya’nın antik bölgesi Karia’nın hükümdarı Mausolus için inşa edilmiş.
M.Ö. 350 yılında inşa edilen yapı, 13. yüzyılda meydana gelen bir dizi depremle yıkıldı. Bina o kadar etkileyiciydi ki merhum kralın adı, cenaze anıtlarının genel adı haline geldi.
ARTEMİS TAPINAĞI
Artemis, Yunan iffet, avcılık, vahşi hayvanlar, ormanlar ve bereket tanrıçasıydı. Yapımı, MÖ 550 yıllarında tamamlanmış ve tamamen mermerden inşa edilmiş. Ayrıca üç kez inşa edilip yıkılmış.
İlk olarak, sırf ünlü olmak için Herostratus tarafından yakılmış, daha sonra Romalılardan kaçarken şehri yerle bir eden Gotlar geldi.
Sonunda da MS 401’de Hıristiyan bir kalabalık onu parçaladı ve geriye sadece bugün hâlâ görülebilen temeller ve tek bir sütun kaldı.
Yapay zekâ ile eski yedi harika hayal edilirken, yeni yedi harika ise şu şekilde sıralanıyor: Ürdün’deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya’daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru’daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika’daki Chichen Itza Piramidi, İtalya’nın Roma kentindeki Kolezyum ve Hindistan’daki Tac Mahal anıtmezarı.